Duimbrace


Wat is een duimbrace?

Een duimbrace kan worden ingezet om het gewricht aan de duimbasis te ondersteunen. Behalve ondersteuning biedt een duimbrace ook bescherming voor bijvoorbeeld stoten van buitenaf. Deze brace kan worden ingezet bij een verrekking of slijtage van de gewrichtsband. De brace is bedoeld om de zogenaamde CMC en MCP-gewrichten te beschermen en in een stabiele houding te laten herstellen. Een duimbrace kan van verschillende materialen gemaakt worden zoals siliconen of een ander flexibel materiaal. Ook zijn er voor de duim sportbraces beschikbaar. Deze kunnen worden ingezet tijdens sportactiviteiten. De duimbrace is over het algemeen zeer flexibel. Hierdoor kunt u uw dagelijkse activiteiten blijven uitvoeren.

Bij welke blessures kan een brace voor de duim worden ingezet?

Duimbraces kunnen voor diverse blessures ingezet worden. Zo is het mogelijk om een duimbrace te gebruiken bij de indicatie artrose, maar ook bij een skiduim kan een brace goed worden ingezet. Ook bij problemen met de pols is het mogelijk om een duimbrace in te zetten. Als u bijvoorbeeld last heeft van een peesontsteking in de pols of instabiliteit aan de pols ervaart.

De duimbrace kan bij onder meer de volgende blessures worden ingezet:

  • Gekneusde pols
  • Een mindere stabiliteit van de pols
  • Tijdens een postoperatieve nabehandeling
  • Bij peesontsteking in de pols
  • Bij een skiduim
  • De ziekte van Quervain
  • Verstuiking of verzwikking van de duim

Dit zijn mogelijke blessures waarbij de duimbrace gebruikt kan worden. Let wel dat er nog meer indicaties zijn dan bovengenoemde blessures. Per duimbrace is er een verschil voor welke indicaties de brace eventueel kan worden ingezet.

Duimbrace bij artrose

Artrose is een veelvoorkomende blessure, over het algemeen bij ouderen. Dit kan onder andere voortkomen uit slijtage van kraakbeen en gewrichten. Bij duimartrose is er schade ontstaan aan het kraakbeen en de gewrichten in de duim. Dit valt onder een chronische blessure, hierdoor is duimartrose helaas niet volledig te genezen. Bij duimartrose is er vaak sprake van pijn bij een grijpende beweging. Hoe langer de pijn blijft, hoe meer pijn er zal gaan optreden. Een duimbrace, staat ook wel bekend als orthese of spalk, wordt regelmatig ingezet bij duimartrose. De brace is een gemakkelijke manier om de gewrichten in de hand en duim te ontlasten. Daardoor kunt u uw duim blijven gebruiken zoals u gewent bent. Duimbraces kunnen van elkaar verschillen qua meteriaal, de maat en of de brace beschikt over een spalk.

Duimbrace artrose

Wat is een pols-duim brace?

Een pols-duimbrace is gemaakt om de bewegingen van het gewricht in de duim en de pols te stabiliseren. Dit zorgt voor pijnverlichting tijdens pijnlijke bewegingen. Bewegingen worden door de pols-duim brace gestabiliseerd. Ook kunt u de vingers vrij blijven bewegen. De functie van een pols-duim brace verschilt per brace. Ook kan het materiaal van de pols-duim brace, de indeling en de functie per brace variëren. De pols-duim brace heeft altijd als doel om de pols en duim te stabiliseren en op deze manier te ontlasten. Pols-duim braces zijn onder andere geschikt voor algemeen en sportief gebruik. Op deze manier kunt u uw duim altijd op de gewenste manier blijven gebruiken. Ook tijdens de herstelperiode van uw blessure.

Een duimbrace inzetten bij Quervain

De duimbrace is ook te gebruiken bij de blessure Quervain. Bij Quervain (ook wel bekend als Quiervain Tendinitis) is er irritatie of een zwelling aan de duimzijde van de pols. In dit geval wordt de pees dikker. Door de irritatie kan minder goed bewogen worden. De zwelling van de duim kan voor pijnklachten zorgen. Bij Quervain kunnen duimbraces en pols-duimbraces worden ingezet. Deze braces zorgen ervoor dat de duim ontlast wordt. Ook biedt de brace stabiliteit aan de geïrriteerde duim. Braces bij Quervain hebben als hoofddoel om de pijnklachten en overbelasting van de duim aanzienlijk te verminderen. Uiteindelijk met als doel om u tijdens uw herstelperiode de duim voldoende rust en stabiliteit te bieden.

Duimbrace triggerduim

Bij een triggerduim is er een irritatie in de peesschede. Deze peesschede (of koker_ vangt om de vinger en duim heen. De irritatie leidt tot een zwelling in de pees. Een triggerduim is te merken aan de symptomen van pijn of een zwelling. Ook kan het zijn dat de vinger op slot slaat. Daardoor kan de duim niet meer bewogen worden. Een duimbrace kan bijdragen aan het herstel van deze blessure. De brace zorgt ervoor dat de gewrichten in de duim worden gestabiliseerd en geïmmobiliseerd. Op deze manier krijgen ze aangedane pezen de rust die ze nodig hebben. Een duimbrace voor een triggerduim kan de gehle dag door gedragen worden. Met als doel om de triggerduim rustig te laten herstellen.

Duimbrace CMC

Aan het CMC-gewricht kunnen verschillende blessures voorkomen. Dit heeft te maken met het feit dat de duim de meest gebruikte vinger van de hand is. Duimartrose komt veel voor, daarnaast kunnen gevoelens van instabiliteit opspelen en kunt u te maken hebben met postoperatieve stabilisatie van het CMC-gewricht. De duimbrace CMC is erop gericht om het basisgewricht van de duim (de CMC) te stabiliseren en te positioneren in een functionele stand. De functie van de hand en duim blijven op deze manier optimaal benut, terwijl de pijn en het krachtverlies van de duim zeer beperkt blijven.

Peesontsteking verhelpen met een duimbrace

Een peesontsteking in de duim wordt ook wel Quervain genoemd. Bij deze blessure is er een peesontsteking in de pols, aan de zijde van de duim. Om deze peesontsteking en de symptomen van irritatie en instabiliteit te verhelpen kan een duimbrace worden gebruikt. De duimbrace zorgt er uiteindelijk voor dat de duim in een stabiele houding gehouden wordt. Daarnaast wordt immobilisatie van de duim toegepast. Hierdoor krijgt de duim optimale rust en kan in een juiste houding herstelt worden van de klachten. Bij een peesontsteking kan een duimbrace de gehele dag gedragen worden. Juist door het langer dragen van de duimbrace kunnen de aangedane pezen goed herstellen.

Wat is het verschil tussen een duimbrace en een duimbandage?

Een duimbandage werkt op nagenoeg dezelfde wijze als een duimbrace. Het verschil tussen een duimbandage en een duimbrace is dat de bandage elastischer is. Een bandage is namelijk gemaakt van een rekbaar materiaal en geeft zodoende minder steun dan een duimbrace. De duimbandage zorgt wel voor een druk en huidbescherming. Een duimbrace biedt meer stabiliteit en zekerheid tijdens de herstelperiode van uw duimklachten.

Is een duimbrace flexibel?

Er zijn veel verschillende ontwerpen van duimbraces in omloop. Bij de ene brace is enkel de duim omvangen door de brace, bij de ander is de brace omvangen door de gehele hand. Een duimbrace is over het algemeen zeer flexibel. Dit komt doordat een duimbrace gebruikt dient te kunnen worden tijdens de herstelperiode. U verliest hierdoor niet de functionaliteit van uw duim of hand. Deze flexibiliteit is dus van zeer groot belang om u tijdens uw herstelperiode te kunnen blijven bewegen.

Siliconen duimbrace

Siliconen is een zeer flexibele en gemakkelijk te bewegen stof. Duimbraces kunnen van dit materiaal gemaakt worden, zodat u uw bewegelijkheid van uw duim kunt blijven houden tijdens het herstel. De siliconen duimbrace biedt ook compressie en immbolisatie aan de aangedane duim. Bijkomend voordeel van een siliconen duimbrace is dat u kunt blijven bewegen met uw duim. Hierdoor kunt u uw dagelijkse activiteiten – en met een sportbrace – uw sportactiviteiten blijven uitvoeren.

Duimbrace kopen

Een duimbrace kopen is een lastige keuze. Er zijn veel verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Ook in de prijs of maatvoering kunnen duimbraces verschillen. Belangrijk is om een brace aan te schaffen die specifiek gericht is op uw blessure. Over het algemeen zijn duimbraces voor meerdere blessures tegelijkertijd in te zetten. Indien u een duimbrace gaat kopen kunt u het beste contact opnemen met een specialist van de verkopende partij, een handtherapie of uw behandelaar. Zij kunnen u preceis uitleggen welke duimbrace juist wel of niet bij uw klachten passen.


Leave a Reply

Your email address will not be published.